Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Oktober 2022: hoe kunstenaar Maarten Bel harde gitaren inzet voor maatschappelijk activisme

Dood & Verderf
Dood & Verderf
Oktober 2022: hoe kunstenaar Maarten Bel harde gitaren inzet voor maatschappelijk activisme
/

Het havenbedrijf en de bewoners waren er niet blij mee, maar kunstenaar Maarten Bel voer in zijn tot rat omgebouwde boot moedig de Nieuwe Maas op en af, terwijl aan de over de punkband Buurtbeheer ‘Rat’ speelde. Ook leuk: borduren op System Of A Down. En wat zie je eigenlijk als je je ogen sluit en naar Mogwai luistert? Dat, en heel veel meer, in deze uitzending van Dood & Verderf.

Nee, zelf zit hij in een doedelzakband en zingt mantra’s onder begeleiding van een mosselpiano. Maar activistisch kunstenaar Maarten Bel vindt harde gitaren geweldige instrumenten om de wereld mee op z’n kop te zetten. Het vormt de soundtrack bij zijn project over een enorme rat waarmee je op de Nieuwe Maas in Ratterdam kunt varen. Het is de inspiratiebron bij nachtelijke borduursessies. En het biedt materiaal om eigenaren van een kunstbeurs boos mee te maken. 

In deze editie van Dood & Verderf vertelt Maarten Bel alles over welke rol harde gitaren spelen bij kunst en het omwentelen van de maatschappij. We lachen om Dream Theater, vullen vakken tijdens Ill Nino en borduren op System Of A Down. Bovendien geeft metal-magazine Zware Metalen zijn even intense als korte muziektip voor Maartens kunstenaarschap, waarmee de cirkel weer compleet is. 

De playlist

1. Buurtbeheer – Rat (Orgie van Geweld, 2022)

2. Tool – Pneuma (Fear Inoculum, 2019)

3. Dream Theater – Panic Attack (Octavarium, 2005)

4. Mogwai – How to be a werewolf (Hardcore will never die, but you will, 2011)

5. Ill Nino – Te amo..I hate you (Confessions, 2003)

6. System of a Down – Violent pornography (Mezmerize, 2005)

7. Rage Against The Machine – Wake up (Rage Against The Machine, 1992)

Zwaar Aanbevolen

8. Zanjeer – Taliban Murdabad (Parcham Buland Ast, 2022)

“Parcham Buland Ast van Zanjeer is een 7″ van een crustpunkband met teksten in het Farsi, Urdu en Punjabi.” Dat schrijft Pim Kastelein, eindbaas van het metal-magazine Zware Metalen, voor zijn muziektip richting Maarten. 

“De band heeft als doel om muziek te geven aan de frustratie, haat en boosheid die voortkomt uit constante en systematische onderdrukking van mensen die in het ‘globale zuiden’ van deze aardkloot wonen. “Let the hate flow through you”, zou keizer Palpatine zeggen.”

Pims tip van de EP is ‘Taliban Murdabad’. Want, toegelicht in de woorden van onze redacteur Joris:

Een minuut Taliban Murdabad is genoeg om te zeggen: Discharge. Keiharde grooves, en enthousiasme, wat mede wordt geuit door feedbackpiepjes op de gitaar vliegen rond. Niks is fijner dan dat de agressie op die manier muzikaal door de speakers blaast! 

Het zal echter nog lastig worden om een album vol te krijgen voor deze mannen. Zanjeer is gespecialiseerd in snelle wendingen en veel schakelwerk. Het maakt de band uitermate geschikt op de korte afstand, waarin geëxplodeerd mag worden. Parcham Buland Ast maakt een erg goede indruk. Mijn eindoordeel is wat mijn vriendin gisteravond dacht: “Lekker, maar het duurde veel te kort”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: