Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dood & Verderf – februari 2021: metal-wetenschapper Julian Schaap (Erasmus Universiteit én Sepiroth) over racisme en misogynie in de scene

Dood & Verderf
Dood & Verderf
Dood & Verderf - februari 2021: metal-wetenschapper Julian Schaap (Erasmus Universiteit én Sepiroth) over racisme en misogynie in de scene
/

Ja, hij was de bassist en gitarist van deathmetalact Sepiroth, en is tegenwoordig bassist van het Rotterdamse metal-meets-punk-meets-breakcore-project The Dead Cvlt. Maar Julian Schaap is veel meer dan dat alleen. Als assistent-professor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam doet hij namelijk sociologisch onderzoek naar onder meer de rol van gender en de aanwezigheid van racisme in rock en metal. 

Samen met collega-socioloog Pauwke Berkers schreef hij ‘Gender Inequality in Metal Music Production’ en promoveerde hij op ‘Elvis has Finally Left the Building? Boundary Work, Whiteness and the Reception of Rock Music in Comparative Perspective’. Hij weet trouwens ook veel van World of Warcraft. En de rol van muziek tijdens de coronacrisis.

In deze editie van Dood & Verderf draaien we de metalnummers die Julian vormden én praten we over al die vaak vermijde onderwerpen zoals racisme en genderongelijkheid.

De playlist

Sepultura – Arise (live, The Roots of Sepultura, 1996 / 1991)

Cannibal Corpse – Disposal of the body (Gallery of Suicide, 1998)

Altar – Throne of Fire (live, Until Heaven Forbids, 2010 / 1994)

Sinister – Creative Killings (Creative Killings, 2001)

Suffocation – Catatonia (Human Waste, 1991)

Laibach – Die Liebe (Nova Akropola)

Zwaar Aanbevolen

Bikini Kill – Rebel Girl (Pussy Whipped)

Pim Kastelein, eindbaas van het online magazine Zware Metalen, geeft geen luister- maar een onderwerpstip. 

“We hebben net een aflevering van onze podcast Osmium opgenomen over Marilyn Manson, scheiding tussen kunst en artiest, seksueel geweld en genderverhoudingen in de punk- en metalscene. Dit gevoelige onderwerp hebben we serieus besproken met Koen de Gussem, een redactielid die een afstudeerverslag heeft geschreven over hoe de journalistiek omgaat met #MeToo. Hij heeft in een artikel voor OneWorld ook het onderzoek van Julian Schaap genoemd.

Zijn luisterip: Rebel Girl van Bikini Kill. Ook tipt hij Girls go BOOM, een feministisch collectief uit Rotterdam en Gent dat de representatie van vrouwen en LGBTQ+ in de scene vergroot door onder andere een boekingskantoor. Op 27 en 28 februari doen ze een aantal do it yourself-livestreams om initiatieven te ondersteunen. Girls putting girls on stage.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: