Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

September 2022: waarom herrie goed is voor je hoofd met Marcel ‘Metal Health’ Schop

Dood & Verderf
Dood & Verderf
September 2022: waarom herrie goed is voor je hoofd met Marcel 'Metal Health' Schop
/

Ja, het is luid, chaotisch en opruiend, maar metal, hardcore en andere herriebronnen kunnen wonderen doen voor je hoofd. Marcel Schop, maker van de Metal Health-podcast, weet daar alles vanaf. We draaien daarom de platen die volgens Marcel het beste laten horen hoe muziek je kan helpen, bespreken waarom juist harde gitaren een zegen zijn voor je geestelijke gezondheid, en sluiten af met een absolute feestplaat om stralend de winter in te gaan.

Depressie. Angst. Verslaving. Trauma’s. Stress. Borderline. Bipolair. Narcisme. Er kan echt van alles verkeerd gaan in je hoofd. De Amerikaanse industrial-metalband Ministry vatte het eind jaren ‘80 mooi samen: the mind is a terrible thing to taste.

Daarom gaat deze editie van Dood & Verderf over mentale gezondheid, en welke rol harde gitaren daarbij kunnen spelen. Marcel Schop is hiervoor te gast. Marcel is strategiedirecteur bij communicatiebureau Meijers & Walters, maar vooral maker van de podcast ‘Metal Health’, over geestelijke gezondheid in de gitarenscene, zowel van de muzikanten als de fans. 

In dit uur hoor je daarom zowel muziek als verhalen over geestelijke gezondheid. Over waarom je je hoofd even serieus moet nemen als je lichaam, het belang van taboes slechten rondom zaken als depressies, en de zegeningen van goede psychologische begeleiding.

De playlist

Biffy Clyro – Modern Leper (Tiny Changes, 2019)

Cover van Frightened Rabbit en de enige in de lijst die stevig, maar niet echt metal is. Echter introduceert Modern Leper het onderwerp perfect. Een moderne twist aan kreupel door het leven gaan: mentaal kreupel. Met mensen die je proberen op te vangen, maar telkens bot vangen omdat je er niet in slaagt om “deze ziekte van je af te schudden”  

Be Well – Threadless (Hello Sun, 2022)

Een van mijn favo artiesten. Brian McTernan, nu een jaar of 46, speelt vanaf z’n 14e in hardcore bands en verliet op z’n 17e school om in Europa te gaan touren met Battery. En heeft daarna een vanuit een kelder een zeer succesvolle productiemaatschappij opgericht met megaveel vette bands. Wel een verhaal van moeilijke jeugd (mental hospitals gezeten). Heeft paar jaar geleden Be Well opgericht. Hierin gooit hij zijn emoties van weleer en van nu eruit. Threadless gaat over gebrek aan eigenwaarde. Voor Metal Health interview ik hem overigens op 6 oktober in Amsterdam. 

August Burns Red – Back Burner (Messengers, 2007)

‘Angry music for happy people’: zoals deze metalcore band zichzelf omschrijft. De zanger hiervan heeft een eigen mental health gym waarin gezorgd wordt voor afleiding, maar ook waar het onderwerp spreekbaar wordt gemaakt. 

Birds in Row – Torches (Personal War, 2015)

Vooral een corona nabrander: onzekere tijden, isolatie en donkere gedachten die toenamen. Gold voor henzelf, maar veel mensen zouden kunnen relaten. Ze zeggen over hun nieuwe plaat: “An ode to those who keep fighting when we don’t have the energy to anymore, or never have had it, especially when facing political issues that are increasingly more visible.

Knocked Loose – Oblivions Peak (Laugh Tracks, 2016)

Tijdens shows vaak opgedragen aan de LGBTQIA community. Het nummer gaat over een vriend van de zanger die uit een studentenflat werd gegooid vanwege zijn seksuele voorkeur. Mensen uit die community hebben een grotere kans om mental health problemen te ontwikkelen doordat zij eerder aanlopen tegen homofobie, stigma, discriminatie, coming out stress en sociale isolatie. 

Have Heart – Watch me rise (The Things We Carry, 2006)

Dealing with depression, 1.000 gedachten over hoe alles tegen je is en een aanmoediging om je eruit te vechten omdat je beter verdient.

Crivits – Rotterdam Posse (1996, Once Again)

Er moest een Rotterdamse band in en toen ik nog jong was, ging ik vaak naar hardcore shows en overal kwam je dezelfde mensen tegen. Ook bandleden speelden bij elkaar in bands of richtten bands op met ‘members van die en die band’. Onlangs werd Crivits op radiostation Kink gedraaid en vervolgens heb ik via Insta een hele conversatie met de gitarist van Crivits, die nu in Once I Cry zit. Een voorbeeld van “The Rotterdam posse is not dead”. Punt dat ik wil maken is het belang van communities rond bands. Ook van bands gerelateerd aan mental health: Idles, Frightened Rabbit bijv, waar je steun bij elkaar kunt zoeken/vinden. 

Zwaar Aanbevolen

Electric Callboy – We Got The Moves (Tekkno, 2022)

Jawel, het magazine Zware Metalen doet het gewoon: Electric Callboy aanraden, dé Duitse feestmetalsensatie van dit jaar. Want waar is het plezier in de metalscene gebleven, vraagt eindbaas Pim Kastelein zich af? En dus draaien we voor de goede geestelijke gezondheid van Marcel, mezelf en al onze luisteraars ‘We Got The Moves’. 

Redacteur René voorziet namelijk grote invloed van Electric Callboy:

“Met de populariteit van een band die iets nieuws doet en daarmee succes boekt hoort ook de groep mensen die er helemaal niks van snappen en het afdoen als “niet metal” of “voor posers”. Stel je eens voor dat een band iets doet waar ze overduidelijk plezier in beleven en nog succesvol mee zijn ook! 

Ik kan me voorstellen dat je als liefhebber van techno via dit album de overstap maakt naar een heel ander genre. Ik voorspel dat Tekkno over een aantal jaar te boek zal staan als instapalbum voor een hele generatie die via deze plaat in de metal terecht zijn gekomen. Daarmee zet ik Tekkno in hetzelfde rijtje als Metallica‘s Black Album of Hybrid Theory van Linkin Park.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: