Toets "Enter" om naar de inhoud te gaan

Maart 2024: zine-maker Yordi Dam over hoe hardcore en metal niets en alles van elkaar verschillen

Dood en Verderf - zwart
Dood & Verderf
Maart 2024: zine-maker Yordi Dam over hoe hardcore en metal niets en alles van elkaar verschillen
Loading
/

Hardcore en metal. Wie even niet oplet, kan ze zomaar door elkaar halen. Want: overstuurde gitaren, grommend gegorgel, woedende drums en oneindig veel energie. Maar hoewel hardcore en metal elkaar sonisch overlappen, zitten ze aan de achterkant fundamenteel anders in elkaar. Hardcore-zine-maker en voormalig hardcore-bassist Yordi Dam legt uit hoe dat zit.

Yordi neemt je mee over het hele spectrum van de hardcore (en een handvol punk) via zijn favoriete nieuwe platen uit Nederland en Vlaanderen. Bereid je voor op een tocht langs urenlange speeches, verplichte pro-palestina-standpunten, tough guy attitudes, anti-kapitalisme en -gentrificatie, de do it yourself-mentaliteit, tips om hardcore-pits te overleven, en de zegeningen van een chronisch gebrek aan geld.

De playlist

1. Pressure Pact – Waste of Boredom (Scared off the Streets, 2020)

2. Swell – Play with Fire (Primal Rage, 2023)

3. Adversary – Pariah (Split, 2023)

4. Wrong Man – Don’t Remind Me (Big Plans, 2023)

5. Dogma – Smoke and Mirrors (Face of Violence, 2023)

6. Azijnpisser – Mental Disorder (Cold Cuts, 2023)

7. Rites – No Change without Me (No Change without Me, 2023)

8. Mindwar – Collective Compulsion (Still At War)

Zwaar Aanbevolen

9. Doodseskader – I ask with my mouth, i’ll take with my fist (year two, 2024)

De maandelijkse Zware Metalen-tip verwijst naar Year Two, de nieuwe plaat van Doodseskader. Dit Belgische duo bestaat zanger/bassist Tim De Gieter (onder meer van Amenra) en zanger/drummer Sigfried Burroughs (onder meer van Kapitan Korsakov). 

Op Zware Metalen krijgt het album Year Two een solide 90 uit 100 punten van redacteur Joost. Zijn recensie spreekt boekdelen:

“Een absurde mix tussen R&B, techno, hardcore punk en stemmige ballads die in de blender gaan met een grote hoeveelheid progressieve, experimentele sludge -en post-metal. We horen dan ook zachte gemoedelijke en serene stukken muziek, maar ook bikkelharde snijdende vocalen, elektronische impulsen en alles wat daar ook maar enigszins tussenin kan vallen. Het is een werk vol extremiteiten en tegenstrijdigheden voor zeer open-minded luisteraars, die naast een sombere sfeerzetting ook iets kunnen met bloeddorstig agressieve strijdbare passages verpakt in een industriële omgeving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *